Stad geeft negatief advies voor windturbines
De firma Nimby Projects en de firma EDF-Luminus hebben bij de Vlaamse overheid een stedenbouwkundige vergunning gevraagd voor het plaatsen van drie windmolens in Hoevereveld. De stad organiseerde op verzoek van de Vlaamse overheid het openbaar onderzoek. De stad verleent nu een ongunstig advies aan de Vlaamse overheid. De stad baseert zijn beslissing op basis van het openbaar onderzoek, waarbij omwonenden meer dan 300 bezwaarschriften indienden.

Uit de bezwaarschriften blijkt dat er geen maatschappelijk draagvlak is voor de inplanting van de windmolens. Andere redenen voor het negatief advies zijn verder hiaten in de aanvraag, de bijkomende geluidsdruk voor de omwonenden en het feit dat er volgens studies van de hogere overheid betere plaatsen in Herentals zijn om windmolens te plaatsen.

De gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar van de Vlaamse overheid neemt nu een besluit op basis van het openbaar onderzoek en de verschillende adviezen binnen de 60 dagen na het verstrijken van de adviestermijn.

Meetfiets brengt kwaliteit fietspaden in kaart
Fietspaden moeten niet alleen veilig zijn, maar ook comfortabel om over te rijden. Daarom stapt Herentals mee in het project van de Vlaamse overheid dat de kwaliteit van de fietspaden op een objectieve manier in kaart brengt. Dit gebeurt met een speciaal ontworpen meetfiets die de effenheid van de fietspaden meet.

Herentals heeft ongeveer 100 kilometer fietspaden. De prijs voor het gebruik van de meetfietsen bedraagt 50 euro per kilometer fietspad. De Vlaamse overheid neemt de kost voor de gewestelijke fietspaden op zich; de stad die voor de gemeentelijke fietspaden. Door de fietspaden met de laagste score eerst aan te pakken, kan de stad het fietsroutenetwerk zo veilig en comfortabel mogelijk maken.

Herfst- en winterwandelingen succes
Toerisme Herentals organiseerde afgelopen herfst en winter traditiegetrouw herfst- en winterwandelingen in Herentals. Deze wandelingen blijven een succes. Ondanks de koude en lange winter namen er elke zondag gemiddeld 75 wandelaars deel. Op vrijdag 8 juni om 20 uur vindt de prijsuitreiking plaats in zaal ’t Hof. Elke deelnemende horecazaak schenkt een prijs en het stadsbestuur zorgt voor een receptie.

Sportraad organiseert opnieuw beker voor zaalvoetbal
De sportraad van Herentals organiseert opnieuw de Beker voor zaalvoetbal van de sportraad. Het toernooi vindt plaats op dinsdag 5 juni, vrijdag 8 juni en dinsdag 12 juni. De finale wordt gespeeld op vrijdag 15 juni van 20 tot 22 uur. Er zijn momenteel zes Herentalse clubs ingeschreven. Ploegen die willen deelnemen, kunnen zich nog inschrijven tot 25 mei. Het stadsbestuur stelt de sporthal van de Vossenberg gratis ter beschikking.